Eerste hulp bij droogte: is een grotere regenwaterput de oplossing? - Reni
top

Nieuwsbericht

Home Nieuws Eerste hulp bij droogte: is een grotere regenwaterput de oplossing?

Eerste hulp bij droogte: is een grotere regenwaterput de oplossing?

donderdag 23/08/2018

Het gespreksonderwerp van de laatste weken is het dreigend tekort aan drinkbaar water. We moeten drinkwater dan ook steeds meer beschouwen als een luxeproduct. Waar mogelijk moeten we regenwater opvangen en recupereren. Sinds 2004 is het bij het bouwen van een nieuwbouwwoning verplicht om een regenwaterput te plaatsen. Maar ook wie niet bouwt, kan zijn steentje bijdragen.

Is een grotere regenwaterput de oplossing?
Door de aanhoudende droogte krijgen we bij Reni vaak de vraag of het verstandig is een grotere regenwaterput te plaatsen of een extra tank bij te zetten. Maar dit is meestal geen oplossing om bij langdurig droog weer regenwater te kunnen blijven putten. Daarom raden wij dit af zonder (her)berekening van de totale opvangcapaciteit.

Een grotere put  (in verhouding tot het verbruik) betekent dat de kwaliteit van het regenwater achteruit kan gaan. De regenwaterput moet namelijk ook nog gevuld raken en dit is afhankelijk van de afwaterende oppervlakte (in hoofzaak het dak). Daarom is het cruciaal een correcte dimensionering van je regenwaterput te laten berekenen. Dit gebeurt via verschillende parameters: dakoppervlakte, dakhelling, soort dak, leegstandspercentage… en dat alles uiteraard gekoppeld aan het verwachte gebruik.

In 10 stappen naar jouw regenwaterpakket op maat met het ideale opvangvolume voor jouw woning
Op www.reni.be vind je een online tool die je in een tiental kliks naar het juiste regenwaterpakket leidt. De applicatie houdt rekening met je huidige woonsituatie en beschikbare dakoppervlak, maar ook jouw persoonlijke voorkeuren én de wettelijke voorschriften inzake infilltratie. Indien je van plan bent om je oprit, tuin of terras heraan te leggen, is dit het ideale moment om een regenwaterput te plaatsen en te ontdekken welk pakket het best bij jou past. Heb je geen plaats voor een regenput? Dan kan een regenton de oplossing zijn! 

Indien je liever persoonlijk advies wenst, kan dit uiteraard ook. Wij ontvangen je graag in onze toonzaal en beantwoorden al jouw vragen.

Bouwplannen?
Heb je bouw- of verbouwplannen? Breng ons dan dit najaar een bezoek op de BIS-beurs. Je vindt er ons van 6 tot en met 14 oktober.