Livios: Vraag & Antwoord - Reni
top

Livios: Vraag & Antwoord

Home Over Reni FAQ

Farys is lid van Livios.be

Farys is lid van het vragenpanel van Livios.be, het informatieplatform voor bouwers en verbouwers in België.

Onze antwoorden

Bestaat waterput die dient als wachtbekken?

Bestaat er een waterput die dient als wachtbekken en geleidelijk het water laat wegvloeien na een hevige regenbui? Wij hebben problemen met water in de ondergrondse garage.

Er bestaat volgens mij geen regenwaterput die functioneert als een wachtbekken omdat deze elk hun eigen functie hebben. Een regenwaterput is een buffer voor het gebruik van regenwater. Een wachtbekken is ook een opslag (voor vb. hevige stortbuien).

Maar gebruik van dit water is niet altijd van toepassing. Het is ook afhankelijk van waar dit water in de parkeergarage komt. Als dit water is dat binnenkomt via de ingang had de architect bij de bouw best roosters voorzien zodat het water dat binnenkwam in de parkeergarage via dit rooster weg kon vloeien.

Afhankelijk van hoe hoog de rioolaansluiting zit ten opzichte van de parkeergarage kan er ook een pompput geplaatst worden. Als deze voor een bepaald deel vol zit, wordt het regenwater naar het riool in de straat gepompt.

Fecaal water apart afvoeren?

Is het verplicht om het fecaal en afvalwater gescheiden naar buiten te brengen en pas te laten samen komen net voor de aansluiting op de straatriolering? Of is het ook toegelaten om fecaal en afvalwater in dezelfde buis af te voeren naar de straatriolering?

Fecaal (zwart) water en afval (grijs) water hoeven niet gescheiden te worden. Als er een septische put aanwezig is wordt het aangeraden om je fecaal water apart naar de septiek te leiden. Wat wel verplicht moet worden gescheiden is regen- en afvalwater.

Hoe afvoer huishoudelijk water regelen?

Ik doe een verbouwing aan een bestaande woning in Geraardsbergen. Er komt een aanbouw van een achteraan gelegen living (5x12 m met architectenplan) en een technische ruimte. Het is een rijwoning (1 verdieping en zolder onder zadeldak) met een bestaande gas- en elektriciteitsinstallatie, alsook een bestaande rioleringsaansluiting vooraan de straat (nu gemengde aansluiting).

De woning is voorzien van een kelder met oudere gresbuizen aan het plafond opgehangen, dewelke ik zou verwijderen tot aan de voorgevel. Dus in de parkeerzone vooraan de woning hoef ik géén graafwerken te doen en kan ik de grésbuizen behouden. Wel zou ik ter hoogte van de rooilijn op mijn privaat zelf een toezichtput metsen bovenop de bestaande grésbuis.

In de verbouwing moet al het regenwater naar de achterzijde van de woning, een reservoir voor opslag en een open vijver in de tuin voor de grondinfiltratie met bijkomende overloop.

Naar de voorzijde gaat dus allen het toilet en verder het huishoudelijke water. Een septische put is niet verplicht; dus het wc-water wordt niet vloeibaar.

Vroeger gebruikte men steeds het regenwater ter spoeling van het rioleringsnet? Kan ik dat nu doen door het huishoudelijke water hiervoor te gebruiken.

Praktisch betekent dit dat de grés-buizen in de kelder opgebroken worden en vervangen door een pvc wc-leiding dn125 (110?) met identiek dezelfde vloei als de gres t.h.v. de buitengevel.

Al het huishoudelijk water zou ik dan op 2 plaatsen ter spoeling van het wc-water direct achter de wc-toeloop aanbrengen. Het huishoudelijk water wordt achter de wc-toeloop met een s-vorm stankafsluiter beschermd om géén geur te hebben op de huishoudelijke leiding. Is dit ok?

Zoals je het beschrijft is het volgens de regels van de kunst. Regenwater en afvalwater zijn gescheiden en dat is wat belangrijk is. Wc-water en afvalwater moeten niet verplicht gescheiden worden, het is beter samen voor de spoeling zoals je aangeeft. Nog een kleine tip voor die leiding in de kelder: ik zou daar een kuis T stuk plaatsen. Als er ooit een verstopping is kan je via die kuis T de boel ontstoppen. Kuis T is een T stuk 90° met een schroefdop.

Hoe contaminatie regenwater vermijden?

Door overvloedige regenval een aantal weken geleden, is ons regenwater gecontamineeerd met afvalwater. Is er een oplossing om de geurhinder te beperken? We zouden willen vermijden om de regenwaterput volledig leeg te maken.

Je kan een sifon plaatsen in de overloop van de regenwaterput, dit zal geurhinder van de riolering tegenhouden. Maar geurhinder van in de regenput zal daarmee niet worden tegengehouden.

Een oplossing om deze situatie opnieuw te vermijden is een terugslagklep plaatsen op de overloop van de regenwaterput. Bij hoogwater in de riolering vermijd je dan terugstroom van afvalwater naar de regenwaterput.

Hoe regenputten verbinden?

Ik heb een betonnen regenput van 7.000 liter die reeds ondergronds geplaatst is en ga een kunststof regenput van 5.000 liter bijplaatsen. De putten zullen via een verbindingsbuis onderling verbonden worden. De kunststof put kan voor plaatsing voorzien worden van een doorvoer-mof/verbindingsstuk; in de betonnen put zal mits een betonboring een gat voorzien worden om een mof of ander verbindingsstuk te plaatsen.

Ik heb daarbij twee vragen:

  1. Welke diameter buis kan ik minimaal voorzien? (liefst zo smal mogelijk)
  2. Welk type verbindingsmof kan ik (bij)plaatsen in de betonnen put?

De meest courante diameters om ondergrondse putten te verbinden is 110 mm. Meestal wordt er met rubberen afdichtingsmachetten gewerkt om de waterdichtheid te garanderen. Rubberen dichtingsringen werken ook en kunnen in de meeste doe-het-zelf winkels worden aangeschaft.

Hoe regenwater op mos filteren?

Wij zitten met mosvorming op ons dak (leien). Dat mos komt in de regenwaterput terecht en onze drie filters zijn altijd onmiddellijk sterk vervuild. Wij willen het regenwater al laten filteren vooraleer het in de regenput toekomt. 

Het systeem op de foto’s in bijlage hebben we onlangs in Nederland gezien. Spijtig genoeg hebben ze dit niet voor mos, maar enkel voor grover vuil. Zou er ergens zo'n filtersysteem voor mos bestaan? Het zou handig in gebruik moeten zijn, zodat we niet elke keer op het dak moeten kruipen om de filter uit te kuisen.

Er zijn verschillende type filters die mos, bladeren en takken uit het water filteren alvorens het water in de regenput terecht komt. Zo is er een filter die geplaatst wordt voor de regenwaterput en werkt als een filterput. Een ander type filter wordt bij de plaatsing van een regenwaterput in het verhoogstuk ingebouwd.

Hoe regenwaterput buiten dienst stellen?

Hoe stel je het best een regenwaterput buiten dienst in de tuin(aarde)? Opvullen met aarde, steenpuin of chape? Opschuimen? Andere mogelijkheden? En hoe stel je het best een regenwaterput buiten dienst in de tuin onder een terras?

Dat kan met alle vermelde zaken worden opgevuld, je kan ook als de put vol zit de toevoer van de goten afkoppelen en gewoon de put vol met water laten staan. In volle grond, in een terras maakt het niet veel verschil uit. Het belangrijkste is dat de put is opgevuld om opdrijving tegen te gaan.

Huishoudelijk water zuiveren: wat zijn mijn plichten?

Mijn huis is van 1987. Het is landelijk, er is geen riolering en die wordt ook in de toekomst niet aangelegd. Ik heb een goed werkende septische put, aparte regenputten en apart grijs afvalwater. Nu ontving ik van de stad een brief waarin wordt gezegd dat ik in de rode zone lig en voor eind 2027 een IBA moet voorzien. Is dit verplicht? Ik vond terug dat dit geldt voor huizen na 1 juni 1995?

Ik zou de vraag eens stellen aan je rioolbeheerder, maar volgens mij is dit verplicht voor alle huizen in het individueel te optimaliseren gebied en maakt het bouwjaar niets uit.

Hierbij ook de link naar vlario: https://www.vlario.be/dossiers/iba/?cookie-state-change=1590414697745

Kloppend/tikkend geluid bij waterleiding: wat is oorzaak?

We horen sinds recentelijk een gebonk 24 uur per dag vanuit onze begaande grond waar de watermeter zich bevindt. Het geluid gaat helemaal tot boven op onze 1ste en 2de verdieping tot op onze slaapkamer. We wonen in een dubbel bovenhuis en 's nachts in de stilte klinkt het geluid veel harder en onregelmatig. We hebben daardoo moeite met slapen.

Het kloppend geluid blijft ook als de cv-ketel uitgezet is en er geen water wordt gebruikt (dus ook geen toilet wordt gebruikt). Maar als de hoofdkraan op de begane grond dicht is zijn er geen kloppen te horen! Daarna als het helemaal still is staat de watermeter stil, maar als het weer begint te kloppen staat de watermeter soms still maar soms (bij hardere kloppen?} loopt de watermeter wel een beetje...

Heeft iemand hier ervaring mee? Waardoor kunnen die knopen en tikken veroorzaakt worden?

Waarschijnlijk zit je met een waterlek. Het getik/gebonk slaat op een tellende waterteller. Mits er constant geluid is vermoed ik een lek in de leiding of een bijvulling van een regenwaterput die blokkeert en blijft open staan en op die manier water verbruikt.

Waterrecuperatie in bestaande woning mogelijk?

Kan je in een bestaande woning je regenwater nog gemakkelijk aansluiten op toilet en wasmachine? Wat is ongeveer de kostprijs?

De vraagsteller geeft veel te weinig gegevens om een antwoord te formuleren op de prijsvraag. Ja, het is mogelijk om een toilet en wasmachine aan te sluiten in een bestaande woning. Maar qua prijs kan ik geen antwoord geven.